300   21 aug 2007
Inlay van 300
 
 
Genre: Avontuur
Acteurs: Gerard Butler
Lena Headley
Dominic West
Speelduur: 112 minuten
Te huur op:      
Jouw waardering: Login om jouw waardering te geven
Gemiddeld:
   
  8,2
 
Deel deze film: Tweeten  
 
     
 

De meeste onder ons kennen de naam Leonidas alleen van de voortreffelijke bonbons, maar de gelijknamige Spartaanse koning was tot voorkort veel minder bekend. Daar is met de release van “300” voor een en voor altijd verandering in gekomen.

In 480 voor Christus speelde zich in de een nauwe bergpas in Centraal-Griekenland een memorabele veldslag af. Een paar honderd verbeten Spartanen hield er onder leiding van koning Leonidas drie dagen stand tegen het kolossale Perzisch leger van koning XerXes. Die wilde koste wat het kost slagen waar zijn vader had gefaald, het onderwerpen van het machtige Griekenland, waarvan Sparta deel uitmaakte. De vastberadenheid van Leonidas en zijn mannen is legendarisch en de Spartaanse legerleider had geen betere plek uit kunnen kiezen. In de smalle bergpas valt voor een kleine hechte groep strijders groot voordeel te behalen. Zolang de rangen maar gesloten blijven is er bijna geen doorkomen aan. Door de opoffering van deze zelfmoordveldtocht kreeg het Griekse leger extra tijd om zich te organiseren tegen de oprukkende Perzen en Leonidas en zijn driehonderd Spartanen schreven geschiedenis.

Stripauteur Frank Miller (die van Sin City) raakte geďnspireerd door dit verhaal en maakte er een stipboek van. Dat was weer een inspiratie voor filmmaker Zack Snyder en voila, “300” was geboren. Snyder realiseerde een film waarvan je vrijwel de gehele tekst in hoofdletters kunt lezen, want het is een twee uur durend testosteronisch geheel waarin de strijdkreten je om de oren vliegen. Dat alles is op een Frank Miller-achtige manier vormgegeven en vrijwel in zijn geheel gefilmd voor een massaal bluescreen. Net als “Sin City” is men erin geslaagd deze wereld op indrukwekkende wijze tot leven te wekken en je zult je hier geen minuut bij vervelen.

 
     
Please wait...
Please wait...
Please wait...