American Gangster   4 mrt 2008
Inlay van American Gangster
 
 
Genre: Speelfilm, Thriller
Acteurs: Denzel Washington
Russell Crowe
Armand Assante
Ted Levine
Cuba Gooding Jr.
Chiwetel Ejiofor
Speelduur: 157 minuten
Te huur op:    
Jouw waardering: Login om jouw waardering te geven
Gemiddeld:
   
  8,8
 
Deel deze film: Tweeten  
 
     
 

Het verhaal van topcrimineel Frank Lucas was de inspiratie voor deze geweldige misdaadfilm die zich afspeelt tegen de achtergrond van het New York, een stad die sinds mensenheugenis op het criminele vlak wordt beheerst door de vijf grote Italiaanse maffiafamilies. Het is extra interessant om te zien hoe een Afro-Amerikaan deze gevestigde orde naar zijn hand wist te zetten in dit op ware feiten gebaseerde verhaal. American Gangster is een misdaadfilm die je niet mag missen.

Frank Lucas (Denzel Washington) is al sinds jaar en dag de vaste rechterhand van Bumpy Johnson, een misdaadicoon in Harlem. Frank is de man die zonder vragen te stellen het vuile werk doet voor de man die altijd als een vader voor hem is geweest. Als Bumpy ten gevolge van een hartinfarct komt te overlijden weet Frank niet welke kant hij op moet met zijn misdaadcarrière. De Vietnam-oorlog is inmiddels in volle gang en Frank ontdekt dat het kinderspel is om, met behulp van enkele sleutelfiguren binnen de strijdkrachten, heroïne het land in te smokkelen. Hij begint in het klein, maar Frank is zo succesvol dat hij al snel zijn hele familie over laat komen om hem te helpen met de verwerking en de distributie van Frank’s dodelijke handel. Ondertussen maakt de politie zich grote zorgen over het feit dat de markt overspoeld wordt met hoogwaardige heroïne. Niemand weet waar het spul vandaan komt en wie het importeert, maar rechercheur Richie Roberts, weer een geweldige rol van Russell Crowe, bijt zich vast in dit dilemma en is stom verbaasd als hij ontdekt dat niet de Italiaanse maffia, maar een geheel onbekende zwarte gangster het hier voor het zeggen heeft.

Denzel Washington bewijst keer op keer een grote aantrekkingskracht op een heel groot publiek te hebben en eerlijk gezegd kan de man een zeer uitgebreid scala aan rollen aan. Toch voelt hij zich het beste thuis in de spannende genres. Het thrillergenre ligt hem eigenlijk nog het best. Ieder jaar weet hij wel te scoren, Man On Fire (2005), Inside Man (2006) en Deja Vu (2007) zijn niet de eerste de beste titels, stuk voor stuk titels in de verhuur top 5 van dat jaar. Met misdaadrollen weet Denzel ook wel raad, denk maar aan de corrupte rechercheur Alonzo in Training Day en een personage als Frank Lucas is hem op het lijf geschreven.

 
     
Please wait...
Please wait...
Please wait...