Red Eye   21 feb 2006
Inlay van Red Eye
 
 
Genre: Thriller
Acteurs: Rachel McAdams
Cillian Murphy
Speelduur: 78 minuten
Te huur op:    
Jouw waardering: Login om jouw waardering te geven
Gemiddeld:
   
  8,2
 
Deel deze film: Tweeten  
 
     
 

Er is de laatste jaren minder aanbod binnen het topsegment binnen het thriller-, actie- en actie-thriller-genre. Meer en meer drijft Hollywood op big budget-films als met Harry Potter, pratende leeuwen (Narnia) en met dino’s vechtende apen (King Kong) in de hoofdrol en daardoor krijgen de zo succesvolle genre’s van enkele jaren geleden wel eens wat minder aandacht. Dat is jammer, want binnen de videotheek zijn juist die films nog steeds heel populair en aangezien veel van dit soort films in Nederland de bioscoop niet meer halen, heeft die videotheek er een duidelijke functie bij gekregen. De bioscooprelease van “Red Eye” was bescheiden, maar op DVD zal deze sterke thriller flink wat stof op doen waaien.

Lisa Reisart (Rachel McAdams) keert na het bijwonen van de begrafenis van haar oma terug met de ‘Red Eye’, de nachtvlucht naar Miami. Tijdens het inchecken maakt ze kennis met Jackson Rippner, een vriendelijke man met wie ze wat drinkt in de bar van het vliegveld. Het toeval wil dat de twee tijdens de vlucht naast elkaar zitten en dat geeft de door lichte vliegangst geplaagde Lisa wat afleiding. Afleiding krijgt ze meer dan haar lief is als de charmante Jackson zich ontpopt als een meedogenloze man die allerminst toevallig naast haar terecht is gekomen. Lisa’s werk als manager van een luxe hotel in Miami maakt van haar een cruciale schakel in een aanslag op een vooraanstaand politicus. Jackson vertelt gedetailleerd dingen over haar vader en hoe één van zijn mensen voor diens deur staat, klaar om hem op commando te vermoorden. Het enige wat Lisa moet doen is het zeer zwaar bewaakte doelwit en zijn gezin naar een andere suite brengen. Ze probeert alles om te voorkomen dat ze dat telefoontje moet plegen, maar Jackson is onderdeel van een goed voorbereide operatie en het lijkt er op dat niets en niemand de politieke slachtpartij tegen kan houden.

Origineel en lekker vlot, dat zijn de kernwoorden waarmee we “Red-Eye” het beste kunnen typeren. Zonder welke bekende en/of grote naam dan ook weet deze thriller heel eenvoudig te overtuigen en hij verveelt geen seconde. Hoofdrolspeelster Rachel McAdams kennen we uit een aantal recente films en wat opvalt is de veelzijdigheid van haar rollen. Superbitch in “Mean Girls”, een charmante verschijning in de hilarische komedie “Wedding Crashers” en nu weer een weerbare jonge vrouw is een uitstekende thriller. De naam van haar uit Ierland afkomstige tegenspeler is minder bekend. Cillian Murphy’s jaar kan niet meer stuk, want naast “Red Eye” zagen we hem ook in een prominente rol in “Batman Begins”. De regisseur van “Red Eye” is de door zijn horror-werk bekend geworden, Wes Craven die met deze film een breder publiek zal bereiken dan ooit tevoren.
 

 
     
Please wait...
Please wait...
Please wait...