The Da Vinci Code   17 okt 2006
Inlay van The Da Vinci Code
 
Genre: Thriller
Acteurs: Tom Hanks
Audrey Tautou
Ian McKellen
Jean Reno
Paul Bettany
Alfred Molina
Jurgen Prochnow
Speelduur: 149 minuten
Te huur op:    
Jouw waardering: Login om jouw waardering te geven
Gemiddeld:
   
  8,4
 
Deel deze film: Tweeten  
 
     
 

Je kan op twee manieren naar “The Da Vinci Code” kijken. Voor wie het boek heeft gelezen is het een ontdekkingstocht waarin je ontdekt of het beeld dat je tijdens het lezen hebt gevormd getrouw wordt weergegeven. Wie het boek niet heeft gelezen, die zal iets beter op moeten letten, maar zonder die voorkennis is de tocht alleen maar spannender en interessanter. De film raast voorbij als een sneltrein, is bij momenten erg spannend en weet te boeien tot de laatste minuut, dus daar zal het niet aan liggen. De 25 extra minuten zorgen dat sommige elementen net even beter overkomen en zelfs als je de film in de bioscoop hebt gezien is deze DVD de moeite waard.

Voor de Dan Brown-maagden hier dan toch nog maar even de basis van het verhaal? Na een mysterieuze moord in het Louvre wordt de Amerikaanse wetenschapper Robert Langdon (Tom Hanks) ingeschakeld om de aanwijzingen op de plaats van de moord te achterhalen. Voor hij het goed en wel beseft, is hij hoofdverdachte in de ogen van de gedreven politiechef Bezu Fache (Jean Reno). Die heeft zijn conclusies al getrokken en ware het niet door de interventie van agente Sophie (Audrey Tautou) zou Langdon rechtstreeks in een cel belanden. Met Sophie’s hulp weet hij te ontsnappen. Hij stuit via een reeks raadsels en codes op bewijzen van een geheim dat teruggaat tot het begin van onze jaartelling, een geheim dat het beeld van Jezus Christus voorgoed zou kunnen veranderen. Met Fache op de hielen en de gedreven fundamentalistische Opus Dei-aanhanger Silas (een enge rol van Paul Bettany) die keer op keer hun pad kruist, wordt hun zoektocht bemoeilijkt. Want de Kerk staat nu eenmaal niet te springen om het grootste geheim aller tijden te laten uitlekken en zo haar geloofwaardigheid te verliezen...

Critici struikelden over elkaar om “The Da Vinci Code” af te branden, maar zoals gebruikelijk was het publiek het niet met ze eens. De katholieke wereld was al niet echt blij met het mega-succes van “The Da Vinci Code” in boekvorm, een verfilming ervan maakte het allemaal nog erger, want hierdoor bereikte het in hun ogen kerkonterende verhaal een nog breder publiek. De eeuwenoude mythe die het verhaal oprakelt zou zelfs in de huidige moderne tijd het Christendom op haar grondvesten kunnen laten schudden, dus je hoeft geen Paus te zijn om je daar ongerust over te maken.

 
     
Please wait...
Please wait...
Please wait...