The Departed   1 mei 2007
Inlay van The Departed
 
 
Genre: Thriller
Acteurs: Leonardo DiCaprio
Matt Damon
Jack Nicholson
Mark Wahlberg
Martin Sheen
Alec Baldwin
Speelduur: 151 minuten
Te huur op:      
Jouw waardering: Login om jouw waardering te geven
Gemiddeld:
   
  8,7
 
Deel deze film: Tweeten  
 
     
 

Na zes keer eerder genomineerd te zijn geweest voor een Oscar, wist regisseur Martin Scorsese het beeldje dan eindelijk in de wacht te slepen. Het is niet duidelijk waarom “The Departed” meer waardering oogst dan “Raging Bull”, “Goodfellas” of “Gangs Of New York”, maar wellicht vond men dat het gewoon tijd werd om Scorsese met goud te bekronen. Op zich terecht, want het gehele oeuvre van de New Yorker verdient alle denkbare lof.

Het verhaal speelt zich af in Boston waar twee jonge agenten aan weerzijden van de wet opereren. De gedreven Billy Costigan (DiCaprio), afkomstig uit een gezin waar een carrière als misdadiger heel normaal wordt gezien, kiest voor een eerlijk leven. Kort nadat hij zijn opleiding aan de politieschool heeft afgerond, wordt hij ingezet binnen een zeer gevaarlijke missie. Billy infiltreert binnen de misdaadorganisatie van de Ierse maffiabaas Frank Costello (Jack Nicholson) en dat is gezien Costello’s gewelddadige verleden een riskante taak. Collega-agent Colin Sullivan heeft een geheel andere taak binnen het korps. Colin stond al voor hij naar de politieacademie ging op de loonlijst van Costello, want de geslepen topcrimineel had een vooruitziende blik. Hij stuurde zijn meest talentvolle onderdaan naar de politieschool in de hoop dat hij, naarmate Colin zich opwerkte binnen het corps, waardevol werk kon verrichten als ogen en oren voor het misdaadsyndicaat. Zowel Costello als de politie krijgen na enige tijd door dat er zich binnen hun gelederen een informant bevindt en dat is het startsein van de jacht naar de door partijen angstvallig geheim gehouden identiteit van beide infiltranten.

Met “The Departed” keert Scorsese na twaalf jaar terug naar de wereld van de misdaad, een genre dat hem gewoon heel erg goed ligt, want naast “Goodfellas” was ook “Casino” een van zijn successen. Het kat-en-muis-spel heeft een extra twist gekregen omdat er dit keer vanuit weerszijden verraders aan het werk zijn en dat originele thema zorgt voor een pakkend verhaal. Ook de uitwerking van dat verhaal is prima in orde, niet zo vreemd als je naar de deelnemers kijkt. Naast een topregisseur zien we binnen de cast weer een aantal hele grote namen. De combinatie van jongelingen Matt Damon en Leonardo DiCaprio, tegenover de ervaring van Jack Nicholson en Martin Sheen, zorgt voor een mooi samenspel tussen jonge honden en ervaren routiniers. “The Departed” won vier Oscars (beste film, regie, screenplay en montage), huur ‘m snel en kijk waarom…

 
     
Please wait...
Please wait...
Please wait...