War Of The Worlds   8 nov 2005
Inlay van War Of The Worlds
 
Genre: Sci-Fi, Rampenfilm
Acteurs: Tom Cruise
Dakota Fanning
Tim Robbins
Miranda Otto
Speelduur: 116 minuten
Te huur op:    
Jouw waardering: Login om jouw waardering te geven
Gemiddeld:
   
  8,3
 
Deel deze film: Tweeten  
 
     
 

Verschillende verhalen van de legendarische sci-fi auteur H.G. Wells werden eerder al naar het witte doek vertaald, maar hier gaat het om het gigaproject van grootmeester Steven Spielberg, dat al van het begin af aan op de voet werd gevolgd. Want niet alleen zou “War Of The Worlds” één van de duurste films aller tijden worden (185 miljoen dollar!), het is tevens de verfilming van het verhaal dat bijna 70 jaar geleden half Amerika op zijn kop zette, toen filmmaker Orson Welles een luisterspel, naar het boek van Wells, uitzond en het presenteerde als een nieuwsuitzending. Dat had tot gevolg dat mensen plotseling overal marsmannetjes zagen, dat er massaal gehamsterd werd en dat sommigen zelfs zelfmoord pleegden. Rare jongens die Amerikanen, maar het gaf wel aan welke impact massamedia op de bevolking kan hebben. In Nederland kennen we “War Of The Worlds” voornamelijk als een stukje popgeschiedenis, want de radio-uitzendingen van Jeff Wayne’s muzikale versie uit 1978 werden goed beluisterd en de dubbel-lp (jaja de ouderwetse langspeelplaat) en jaren later de CD stonden jarenlang in de charts. Het is dus een verhaal dat door de jaren heen blijft boeien en het was gewoon wachten op een grootschalige Hollywood-productie.

Het zijn de exacte beginwoorden van dat luisterspel die gebruikt worden aan het begin van de film. Vanaf dan worden we gekatapulteerd in een apocalyptisch, huiveringwekkend, claustrofobisch en verrassend realistisch voorgesteld spektakel. Je moet goed kijken om niets te missen van alle razendsnel over het beeldscherm razende gebeurtenissen. Daar moet deze megaproductie het ook van hebben, want het verhaal is erg mager en hoofdpersoon Ray Ferrier (Tom Cruise) is niet echt de held, want ook hij kan niets anders doen dan vluchten voor deze superieure vijand.

War Of The Worlds bezit de klassieke rampenfilmelementen, maar wordt verheven naar een hoger niveau omwille van de geniale Spielberg-touch en de magistrale special effects. Tom Cruise is natuurlijk een enorme publiekstrekker en na “Minority Report” is dit de tweede samenwerking tussen twee van Hollywood’s grootste namen. Succes verzekerd….

 
     
Please wait...
Please wait...
Please wait...