Zwartboek   3 apr 2007
Inlay van Zwartboek
 
 
Genre: Oorlog, Thriller
Acteurs: Halina Reijn
Thom Hoffman
Carice van Houten
Speelduur: 145 minuten
Te huur op:    
Jouw waardering: Login om jouw waardering te geven
Gemiddeld:
   
  8,7
 
Deel deze film: Tweeten  
 
     
 

We hebben er meer dan twintig jaar op moeten wachten, want sinds “De Vierde Man” (1983) heeft regisseur Paul Verhoeven geen Nederlandse film meer afgeleverd. Zijn terugkeer is tevens een terugkeer naar de oorlogsfilm, het genre waar hij wereldberoemd mee werd toen hij in 1977 “Soldaat Van Oranje” maakte. “Zwartboek”  profileert zich wat meer als een thriller en dat maakt de film niet alleen spannender, maar ook actiematig interessanter. Dat is duidelijk te zien aan de resultaten in de bioscoop, want “Zwartboek” behaalde een monsterachtig resultaat en moest slechts enkele mega-titels uit Hollywood voor laten gaan.

Deze spannende oorlogsthriller vertelt de lotgevallen van Rachel Stein (Carice Van Houten), de jonge joodse revuester die na een mislukte vluchtpoging en de dood van haar ouders bij toeval in het Nederlandse verzet terechtkomt. Daar krijgt ze meteen de opdracht om undercover te gaan en aldus neemt ze een valse identiteit aan. Als de sensuele en verleidelijke Ellis De Vries - een blonde vamp als het ware! - begeeft ze zich probleemloos binnen de Duitse kantoren en ze papt zelfs aan met een vooraanstaande officier.

Carice Van Houten, die terecht internationaal heel wat lof voor haar vertolking ontving, schittert in de hoofdrol en hield zich uitstekend staande tussen ervaren mensen als Thom Hoffman, Derek De Lint en de Duitse ster Sebastian Koch. Verhoeven is ook dit keer minder geïnteresseerd in het uitdiepen van zijn personages en trekt al vanaf de eerste scènes alle registers open. Zwartboek is mooi gemaakt, spannend en de plotwendingen volgen elkaar in een rap tempo op. Het is goed te zien dat zelfs een ervaren filmmaker als Verhoeven veel geleerd heeft van de Amerikaanse manier van filmen en dat is het eindresultaat van “Zwartboek” duidelijk ten goede gekomen.

 
     
Please wait...
Please wait...
Please wait...